Tussen 21 september en 4 oktober was The Dramcatcher voor twee weken rondreis door Schotland, met als hoogtepunt de Diploma week aan de Islay Whisky Academy (IWA).

Wat een inspiratie ik hier opgedaan heb is hoogstwaarschijnlijk wel te begrijpen, de rondreis met de week op Islay (in het midden van die periode) een droom die uitkwam.

Vanwege Covid restricties werd de geplande deelname in 2020 twee keer een jaar uitgesteld, maar nu was het dan eindelijk mijn langverwachte kans op deelname.

 

De reis erheen was al een feest op zich, onderweg van en naar Islay bezocht ik diverse distilleries en bij de meeste nam ik deel aan verschillende tours.

Gestart bij Annandale (wat een toffe distillery!) op de dag van aankomst vanaf de ferry, als tussenstop onderweg naar Campbeltown, waar ik 3 nachten zou verblijven.

Zo kon ik daar Glen Scotia, Springbank, Glengyle(Kilkerran) en de Cadenhead whisky shop bezoeken, plus nog op zoek naar de overblijfselen van de andere 30 distilleries die vroeger in Campbeltown bestonden.

Elke distillery heeft zijn eigen karakter en charme, ook al is het productie proces grotendeels hetzelfde, de verhalen en anekdotes maken de tours extra interessant.

Zo mocht ik zelf aan de slag bij Springbank op de moutvloer en had ik bij Glen Scotia een prachtige distillery managers tasting.

Glengyle was weer kleinschalig en grotendeels authentiek. Cambeltown zelf en de omgeving prachtig, ik zou dit zeker bezoeken onderweg naar Islay, je bent er zo vlakbij, zonde om niet langs te gaan.

De ferry naar Port Ellen op zondagochtend is mooi op tijd zodat ik meteen op Islay een rondje kan doen langs Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg en Bowmore, waar ik later in de week nog uitgebreider terug zou keren.

Als persoonlijke Islay favoriet heb ik al geruime tijd Kilchoman staan, dus de tijd die rest op zondag breng ik daar door; de tour, de giftshop en in het restaurant. Wat een locatie en super om hier te zijn! Geheel toevallig valt hier ook mijn 1000ste whisky variant te proeven, de 100% Islay 2022 editie van Kilchoman…alsof het zo moest zijn. Na de Brexit mag je nog maar 1 Liter whisky op de ferry mee terug nemen of je riskeer t een boete en invoerrechten als je meer invoert. Mijn keuze is dus simpel, de Distillery Edition van Kilchoman gaat mee naar huis, daar hoef ik verder niet over na te denken de komende dagen.

In een van de afgehuurde cottages ontmoet ik de overige deelnemers van de IWA en onze begeleider Neill Murphy. Een stel uit Zweden (Anneli & Adam), twee kerels uit de US (Chuck & Daniel) , twee kerels uit Schotland (Jim & Ralf) en een Duitser (Kai) zullen samen met mij de week op Islay doorbrengen.

Met lessen van onze organisatrice Rachel MacNeill, Dhavall Gandhi, John McDougall en bezoek aan Frasher Hughes en zijn Ardnahoe distillery bestond de week verder nog uit les van geoloog David Webster en samen met hem brachten we een bezoek aan Finlaggan monument.

Vooral de tours en tastings bij Bowmore, Ardbeg, Laphroaig, Caol Ila, Bunnahabhain, Bruichladdich waren elke keer weer fenomenaal en deuren gingen open waar ze normaal gesloten blijven.

Zo werd oa ook de graanschuur van deze Bruichladdich en Kilchoman bezocht.
Een straks schema waar we met een busje het eiland over gebracht werden en de groep als “The Kinship” van september 2022 voortaan als vrienden door het leven gaat.

We genieten van de natuur, de bergen, dalen, meren en de gehele omgeving, met name Jura is indrukwekkend om te zien vanaf Ardnahoe en Bunnahabhain. Met slechts 2 korte regenbuitjes overdag en nog ruim 18 graden was het gewoon nog “zomer” op Islay, dat maakt het buitenleven extra aangenaam.

Na het examen (geslaagd natuurlijk!!) en het graduation diner in Port Charlotte hotel zit de week er helaas weer op en de ferry vanaf Port Askaig brengt ons terug naar het vaste land. Chuck rijdt met me mee tot in Glasgow, waar ik nog een tour geboekt had bij Auchentoshan, ook weer prachtig om te zien hoe zij whisky produceren.

Via Teun Travel had ik de reis voor en na Islay geboekt en Teun vond mooie locaties in Drymen en Hawick, alwaar ik achtereenvolgens nog tours/bezoekjes kon doen aan Loch Lomond, Glengoyne (de master blender experience), Glenkinchie en Borders Distillery. Met nog wat stops bij Melrose Abbey, de diverse markante bruggen en bij de landgrens met de UK zit het er dan toch echt op, terug naar Newcastle en de ferry naar IJmuiden.

Na het bezoeken van 18 distilleries in deze 2 weken en vooral alle ervaringen op Islay was dit zoals je zegt “a trip of a lifetime”.

Wil je er meer over weten, boek dan een thuisproeverij bij The Dramcatcher en ik kan je er volop over vertellen, onder het nuttigen van diverse whisky’s van de bezochte distilleries bijvoorbeeld.

Ga naar https://dramcatcher.nl/ of mail: info@dramcatcher.nl

Slainthe!

 

Marco

Neem contact Op