Oftwel: over smaak valt niet te twisten!
Dat is wel erg helder geworden nu ik de Liquoristenopleiding volg en met vele nieuwe en dus nog onbekende distillaten kennis maak.
Na ruim 30 jaar whisky als all-time favorite te hebben gehad, is door meer over de achtergrond, geschiedenis, distillatie en rijping van andere distillaten te leren, het smaakpalet verbreed.
Hoe sterk smaken dus verschillen merk je dan al gauw met bepaalde dranken. Ieder zijn voorkeur!
Het mooie van de opleiding zijn naast de organoleptiek lessen met name de praktijklessen, oftewel de bezoeken aan diverse distilleerderijen.
Zo bezochten we reeds Kalkwijckdistillers te Vroomshoop, Loki Distillery Zoetermeer en Rutte in Dordrecht. Inspirerende locaties!
Ook daar zagen we verschillen in benadering van alcohol produceren, opslag van vaten en wat een bepaalde vatrijping als finish een wereld van verschil kan betekenen.
Respect voor het ambacht en ervaring (en geduld) van de stokers maakt je dan wel een tikkeltje jaloers op de mensen die hier dagelijks mee mogen werken.
Dagelijks wordt er thuis ’s avonds volop geoefend in het herkennen van de geuren, kenmerken en eigenschappen van zo’n 51 (!) verschillende distillaten.
Belangeloos kreeg ik van een aantal contacten uit mijn netwerk voorbeelden van distillaten, om te kunnen laten ontdekken in de proefgroepjes. Waarvoor nogmaals dank!
Gastdocenten als Jan Beek, Ronald Anneveldt, Myriam Hendrickx Rutte, Patrick van Zuidam en Sebastiaan Smits leren ons stap voor stap meer over al de dranken en wat nou een bepaalde geur en smaak van een grondstof bepaald.
Inmiddels zijn er al zo’n 82 samples tijdens de lessen en 109 andere varianten tijdens de diverse proefgroep sessies gepasseerd.Sommige dranken liggen we heel dicht bij elkaar, nooit geweten dat het nog lastig zou gaan worden om Wodka, Jenever en Blanke Rum uit elkaar te houden. Of wat denk je van Koffie- en Chocoladelikeuren? Sommige merken moet je echt even goed analyseren. Net als met Mandarijnenlikeur en Sinaasappellikeur. Dan ben je overtuigd dat je eindelijk een Grappa herkent, maar blijkt het een Poire Williams. En wat denk je..dranken die ik vroeger wel eens dronk, herken ik niet eens meer qua geur.
Doelstelling naast het behalen van de titel Liquorist is vooral meer ervaring met de dranken die we allemaal wel kennen: Rum, Jenever, Cognac, Gin, Brandy, Korenwijn en likeuren. Zelf ben ik met nog net wat meer belangstelling aan het ontdekken wat Armagnac, Mezcal, Bourbon en Tequila voor prachtige distillaten zijn.
Zo zullen er andere deuren open gaan en buiten de contacten in de whisky wereld , ook nieuwe interessante opdrachten en samenwerkingen opleveren.
De eerste contacten zijn al gelegd en ik heb er alle vertrouwen in dat als de Covid restricties versoepelen en ook de Horeca weer draait, de wereld letterlijk en figuurlijk open gaat.
Een whisky proeverij kan dan met meer kennis van zaken worden aangevuld met een van de mooie distillaten die tijdens de opleiding voorbij gekomen zijn.
Daarnaast zou ik graag een proeverij opzetten waarin de verschillende dranken passeren…of juist een line-up met alleen maar Rums, Jenevers of Mezcals/Tequila’s. Eigenlijk wel met alle dranken, want overal is een markt voor en zoals we begonnen: De gustibus non est disputandum!
Ben jij dus geïnteresseerd in eens wat anders dan enkel en alleen whisky, neem dan contact op, want elke proeverij combinatie is mogelijk! Dit geldt zeer zeker ook voor distillateurs, importeurs, groothandels en slijterijen: zoek je een gedreven promotor voor jullie merk(en) voor op festivals of ergens in een winkel of beurs…ik hoop dat we elkaar hier snel eens over spreken!
De opleiding gaat nog even door, een paar mooie bezoeken aan distillateurs, zoals Zuidam Distillers te Baarle-Nassau, De Kuyper te Schiedam, Fruitboomgaard Stevensbeek en het Jenevermuseum te Schiedam staan nog op de agenda en de proefsessies met mede-cursisten dragen bij aan de verdieping die ik zocht mbt distillaten.
2022 kan wat dat betreft de twee voorgaande jaren alleen maar doen vergeten. Op naar een vloeibaar jaar, blijf gezond en ik hoop tot gauw…ergens in het land!
Cheers! Salud! Skoll! Ade Yamas! Slainte! Proost! Cin Cin!
Marco Smits
https://dramcatcher.nl/
info@dramcatcher.nl